fbpx
 Amerika’da Öğrenci Vizesi ile Çalışmak ve Staj  Başvurusu

Amerika’da Öğrenci Vizesi ile Çalışmak ve Staj Başvurusu

Green Card seçeneklerinden birisi olan EB3 vizesi ile istihdam temelli daimi göçmenlik mümkün olurken, öğrenci olarak geçici süreli Amerika’ya gelmek ve aynı zamanda çalışmak isteyenler için de F-1, M-1 ve J-1 gibi farklı vize alternatifleri bulunmaktadır.

Ülkeye girişte sorun yaşamamak ve girdikten sonra temel bazı hakları elde edebilmek için genel bir bilgi sahibi olmak oldukça önemli.

Özellikle öğrencilik dönemleri boyunca çalışarak ek gelir elde etmek, böylece daha yüksek yaşam standartlarına kavuşmak isteyenlerin bazı detayları bilmesi ve ona uygun adımlar atması yerinde olacaktır.

Öğrenci vizesi ile Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edenler burada bazı kısıtlamalar dahilinde çalışma fırsatı bulur. Ancak öğrencilik sürecinde çalışma imkânı elde edebilmek için doğru vizenin alınması gerekir. Aksi halde hem öğrenciliği sürdürmek hem de aynı zamanda çalışmak mümkün değildir. 

Amerika, maddi olanakları bakımından öğrenciliği sürdürebilecek yeterlilikte olanlara vize vermeyi önceleyen bir politika izler. Vize geçerliliği kapsamında çalışarak bu sürece maddi katkıda bulunmayı dikkate almaz. Bu sebeple başvurularda öğrenci olarak ülkede geçirilecek sürede maddi ihtiyaçları karşılayabileceğini ispat edecek belgeleri eklemek gerekir. Kabul sürecinde sonucun olumlu olması bakımından bu oldukça önemlidir. 

Öncelikle kısaca Amerika’da eğitim görmek için alabileceğiniz öğrenci vizelerine kısaca bir göz atalım.

Amerika Öğrenci Vizeleri Nelerdir?

Amerika öğrenci vizeleri hangileri diye merak ediyorsanız aşağıdaki 3 vize türüne göz atmanızı tavsiye ederiz. 

F-1 Vizesi

Akademik düzeyde öğrenim görenlerin alması gereken vize F1 vizesidir. Dil programları ile her türlü akademik eğitim için alınan F1 vizesi, ülkeye girişte en çok kullanılan öğrenci vizelerinden birisidir. 

Bu vize ile ülkeye girenlerin haftalık ders yükünü tamamlamaları gerekir. Daha net ifadesi etmek gerekirse tam zamanlı bir öğrenci olmalısınız. Haftada birkaç saatlik derslerin olduğu programlar için kullanılamaz. F1 vizesi ile öğrenci olarak ülkede bulunanlar kampüs ile sınırlı olmak kaydıyla haftada 20 saatlik çalışma hakkı elde eder. Tatil dönemlerinde bu sürenin 40 saate ulaşması mümkündür.

M-1 Vizesi

Akademik düzeyde olmayan ve çoğu zaman mesleki gelişim amaçlı alınan eğitimler için M1 vizesi ile Amerika’ya gelebilmeniz mümkün. 

M1 vizesi ile Amerika’ya gelenlerin çalışma hakkı yoktur. Bu nedenle eğitim süreleri boyunca her türlü masraflarını karşılayabileceklerini vize başvurularında kanıtlamaları istenir.

J-1 Vizesi

J1 vizesi, değişim ve staj programlarına katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gelecek olan kişilerin başvurabildiği vize türüdür. Ayrıca çok bilinen Work and Travel programı için de J1 vize başvurusu yapılmaktadır.

J1 öğrenci statüsündeki öğrenciler F1 vizesi ile benzer şekilde çalışma iznine sahip olurlar. Öğrenciler okulun belirlediği şartlar dahilinde ve F1 vizesinde belirtilen kısıtlamaların geçerli olduğu koşullarda öğrenim süresince çalışabilir.

F-1 Öğrenci Vizesi ile Hangi İşlerde Çalışılabilir?

Öncelikle,hem çalışmak hem de okula gitmek mümkün olmakla birlikte Amerika’daki yaşamın mali koşullarının garantiye alınması vizenin ön koşulu olmaktadır. Sonrasında öğrencinin çalışması ve ilave gelir elde etmesi daha kolay olur ve yeni gelmiş olduğu ülkedeki yaşam kalitesini artıran bir unsur haline gelir. 

Çalışırken kazanılması muhtemel potansiyel gelire göre değil somut kazanca ve mali yeterliliğe sahip olanlara öğrenci vize verilir. 

F1 Vizesi ile Yapabileceğiniz Yapabileceğiniz 5 Meslek Türü

F1 öğrenci vizesi ile ülkeye gelenlerin çalışabileceği meslekler kabaca 5 başlık altında toplanabilir.

  1. Okul Kampüsünde Çalışmak 

Öğrenim zamanlarında haftada 20 saat ve tatil dönemlerinde 40 saate varan çalışma sürelerine izin verilir. Kampüs içindeki kafeterya, kütüphane, sosyal tesis gibi birimler ile benzer tüm mekanlarda yapılan çalışmalar bu kapsamda değerlendirilir.

  1. Curricular Practical Training (CPT) 

Müfredata Dayalı Uygulamalı Eğitim olarak ifade edilebilecek olan bu çalışma, eğitim programının bir parçasıdır. Bir tür zorunlu staj olarak değerlendirilmesi de mümkündür.

Bu çerçevede iş teklifi alan öğrencinin okulun ilgili birimine ve alacağı belge ile USCIS’e başvuru yapması gerekir. CPT programında bir öğrenci sadece belirli bir işveren için ve yine belirli olan bir tarih aralığında çalışabilir. Eğer öğrenim dönemi devam ediyorsa söz konusu çalışmanın yarı zamanlı olması gerekir. Bununla birlikte tatil dönemlerinde tam zamanlı olarak çalışılması mümkündür. 

CPT kapsamında çalışılacak süre ile ilgili bir sınırlama yoktur. Ancak İsteğe Bağlı Pratik Eğitim (Optional Practical Training) kapsamında çalışma düşünüyorsanız 12 ay veya daha fazla CPT ile çalışmış olanlar için bu mümkün değildir. Bu nedenle CPT kapsamındaki çalışma süresine dikkat edilmelidir.

  1. Optional Practical Training (OPT) 

İsteğe Bağlı Uygulamalı Eğitim olarak değerlendirilen bu sistem dahilinde öğrenci isterse öğrenim gördüğü alanla ilişkili bir işte çalışma şansına sahiptir. CPT’nin aksine bir ders konusu veya müfredat ile doğrudan ilişkili olması gerekmez. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus OPT süresinin maksimum 12 ay olduğudur. Öğrencinin CPT için kullandığı süreler OPT hesabında dikkate alınır. Bu sebeple öğrenciler CPT kapsamındaki çalışmalarından artan sürede OPT çalışması yapabilir.

  1. Onaylı Uluslararası Kuruluşlarda Staj

OPT kapsamındaki çalışma sürelerini etkilemeyen bu uygulamadan ilgili resmi makamlarca yayınlanan listelerde yer alan uluslararası kuruluşlardan iş teklifi alan öğrenciler yararlanabilir. 

En az bir yıldır öğrenci olup akademik açıdan başarılı olması ve işin alanıyla ilgili olması gibi koşulları vardır. İzin alabilmek için EAD (Employment Authorization Document) olarak adlandırılan I-765 formu doldurularak USCIS’e başvuru yapılması gerekir.

  1. Mali Zorluklar Nedeniyle Kampüs Dışında Çalışmak

Başlangıçta ekonomik olarak okul giderlerini karşılayabilecek mali yeterliliğe sahip olan ancak beklenmeyen durumlarla karşılaşan (ebeveyn vefatı, işsiz kalması gibi) öğrencilere belirli koşullar ve sınırlar içerisinde kampüs dışı çalışma imkânı verilebilir.

İlk yılını tamamlamış ve akademik açıdan başarılı öğrencilere durumlarını ispatlamaları halinde bu izin verilebilir. Söz konusu izni alabilmek için EAD (Employment Authorization Document) olarak adlandırılan I-765 formu doldurularak USCIS’e başvuru yapılır.

Gidiş sebebi ne olursa olsun Amerika Birleşik Devletleri vize uygulamaları ciddi prosedürler ve net kurallar içerir. 

Süreç boyunca yanlış adımlar atmamak, hatalı beyanlar nedeniyle hak kayıplarına uğramamak için profesyonel yardım almak en iyi yöntemdir.

subscribe pattern
subscribe pattern

EB-3 Vizesiyle Amerika’da Yeni bir Yaşama Hazır mısınız?

Şimdi kayıt olarak uygunluğunuzu test edin!