fbpx
 EB3 Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

EB3 Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Green Card çoğu kişinin hayallerini süsler. Ancak buna imkân bulamayanlar kadar cesaret edemeyenler de vardır. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri’nde EB3 ve diğer Green Card programları ile çalışmak ve oraya yerleşmek isteyenler için vize alabilmek önemli bir engel gibi görünür. 

EB3 vizesi ile iş garantili Green Card alırken sunmanız gereken belgeleri önceden hazırlamak süreçte size büyük hız kazandıracaktır.

Büyük oranda doğruluk payı olan bu durum için uygun belgeler ile doğru adımlar atıldığında sanıldığından daha kolay bir süreç ile karşılaşılır. Bilinçli, çözüm odaklı ve sistemli bir yol izlendiğinde ve özellikle alanında uzman olan bir ekibin desteği alındığında Green Card seçeneklerinden birisi olan EB3 vizesi almak göründüğü kadar zor değildir.

EB3 Vizesi Nedir, Kimler Alabilir?

EB3 vize programı, Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmen Hizmetleri İdaresi (USCIS) tarafından ülkede çalışma izni verilmesini düzenleyen istihdam temelli göç uygulama süreçlerinde kullanılan bir sınıflandırmadır. 

Bu program, kelime anlamı olarak “Employment Based” (EB) yani “İstihdam Temelli” anlamını taşıyan bir kısaltmadır. Kendi içinde 5 farklı kategoriye ayrılan Yeşil Kart programında birisi olan EB3 Green Card aşağıda belirtildiği üzere 3 alt kategoriden birisine giren kişilerin istihdam edilebilmesinde kullanılmaktadır.

  • Nitelikli İşçiler: Alanında en az 2 yıllık eğitim veya deneyim gerektiren, geçici veya mevsimlik nitelikte olmayan işleri yapanlar durumlarını eğitim belgesi veya deneyim belgesi ile ispatlamaları halinde bu sınıfa dahil edilen işlerde istihdam edilebilir.
  • En Az Lisans Mezunu İşçiler: Amerika Birleşik Devletleri’nde en az dört yıllık üniversite eğitimi ile yapılabilen işleri ve bu meslekteki kişileri kapsar. ABD dışındaki okullardan mezuniyet durumunda diploma eşdeğerliği yapılabilmektedir.
  • Vasıfsız İşçiler: Herhangi bir eğitim gerekliliği olmamakla birlikte belirgin bir işi yapabilme becerisinin gösterilmesi gerekir.

Ayrıca Bakınız: EB3 Vizesi Şartları Nelerdir?

EB3 Vize Alım Şartları Nelerdir?

EB3 vizesi almak için öncelikle istenen eğitim ve iş deneyimi şartlarını karşılamak gerekir. Bunun yanında aranan diğer koşullar şunlardır:

  • İşveren tarafından öncelikle çalışma sertifikası alınmalıdır. Birden fazla adım içeren bu aşamada işveren yabancı uyruklu çalışan için gerekli işlemleri tamamlar. 
  • Başvuru yapan kişiye ait kalıcı ve tam zamanlı bir iş teklifi yapılıyor olmalıdır.
  • Çalışma alanındaki iş pozisyonu Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olan kalifiye iş gücü tarafından doldurulamıyor olmalıdır.
  • Başvuru sahibi işçi sertifikasında belirtilen diğer gereklilikleri karşılıyor olmalıdır.

EB3 Vize Başvurusunda Gereken Belgeler

Employment Based Green Card (EB3) vize başvurularında öncelikle kimlik ve geçerli bir pasaport gerekli belgelerdendir. 

  • Eğer iş pozisyonu bir eğitim derecesi istiyorsa başvurulan iş pozisyonuna uygun olan diploma ve benzeri okul bitirme belgeleri ile bunların Amerika Birleşik Devletleri sistemine göre denkliklerini gösteren yetkili makamlardan alınmış belgeler de başvuru esnasında hazır olmalıdır. 
  • Denklik belgeleri geçerli bağımsız bir kurumdan alınabileceği gibi USCIS tarafından gerek görülmesi halinde resmî kurumlara da ayrıca kontrol için gönderilebilir. 
  • İş deneyimi belgeleri eski çalışma yerlerinden alınmalı, ayrıca resmi olarak Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından bu çalışma sürelerini teyit eden belgeler çıkarılmalıdır. 

İşveren tarafından yapılacak çalışma sertifikası başvurularında yukarıda sayılan belgeler ilgili makamlara sunulacağından başlangıç aşamasından itibaren tüm bu belgelerin hazırlanmış olması yerinde olacaktır.

Vize Başvuru Süreci Nasıl İlerler?

Green Card seçeneklerinden birisi olan EB3 vize başvurularında süreç hali hazırda Amerika Birleşik Devletleri’nde olup olmamaya göre değişiklik gösterir.

Ülke içinde olup EB3 Green Card almak isteyenler USCIS başvurusunu statü değişikliği talebiyle kendisi yapabilir. Ancak başvuru sürecinde Amerika Birleşik Devletleri’nde olmayanlar için ilk adımı işverenin atması gerekir. Sonraki aşamalarda başvuru sahibi kendi ülkesinden bu adımları sürdürür.

Başvuru sahibinin kendi ülkesinde olduğu durumda; işveren Amerikan vatandaşı olmayan bir kişinin yapmakta olduğu işe uygunluğunu ve bu işi vatandaş olan bir kişiye yaptıramadığını bildirir bir başvuru yapar. Bu aşamada ve sonraki aşamalarda hem işverene hem de işçiye ait koşulların uygunluğu çeşitli şekillerde denetlenir.

İşveren Tarafından Amerika Çalışma Sertifikası Alma Süreci

İşverenin ilk başvuruyu yapmasının ardından atacağı adımlarla bir Çalışma Sertifikası (Labor Certification) alması gerekir. Çalışma Sertifikasının işverenin pek çok adımı geçmesi gereken ve uzun sürebilen bir süreç olduğunu belirtelim. 

Çalışma sertifikası için işveren öncelikle yabancı uyruklu işçi için gerekli kalıcı pozisyonun gerekliliklerini ve asgari koşulları tamamlar. Ardından Çalışma Bakanlığına hâkim ücret belirleme (Green Card Prevailing Wage Determination) başvurusu (Form ETA-9141) yapar.

Bu aşamada ödeyeceği asgari ücreti ve iş gereksinimlerini istihdam konumu çerçevesinde belirlenmiş olur. 

eb3 iş sertifikası

Daha sonra işverenden söz konusu ücreti ödeyebileceğini kanıtlaması istenir. Sürecin devamında bu işin bir Amerikan vatandaşı tarafından yapılamadığını göstermesi bakımından iş ilanları verilir. Yaklaşık 180 gün civarında zaman alan bu sürecin sonunda Çalışma Bakanlığına iş pozisyonu için gereken işyeri konumu, görevler, gereksinim ve ücret gibi bilgileri içeren ETA Form 9089 ile başvuru yapılır. 

Yapılan bu başvuru da birkaç aylık değerlendirme sürecinin ardından sonuçlanır. 

Başvurunun karara bağlanmasının ardından işveren ABD Vatandaşlık ve Göçmen Hizmetleri İdaresi’ne (USCIS) çalışma sertifikası için başvuru yapar. Söz konusu başvuru Yabancı İşçiler için Göçmen Dilekçesi (Immigrant Petition for Alien Workers Form I-140) belgesi ile yapılır. U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) tarafından süreç genellikle 6 ile 9 ay arasında sonuçlandırılır. 

Bu noktada süre premium hizmet satın alınarak kısaltılabilir. Premium hizmet talebi için Request for Premium Processing Service (Form I-907) düzenlenir. Bu hizmet için güncel olarak ödenmesi gereken ücret 700 USD olarak belirlenmiştir. 

Sponsor Tarafından İşlemlerin Tamamlanması ve Sizin Başvurunuz

Bu başvurunun da olumlu sonuçlanmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri dışında olanlar göçmen vizesi elektronik başvuru formu olan DS-260 kodlu belge doldurmalıdır. Takip eden birkaç ay içerisinde başvuru sahibi konsolosluk veya büyükelçilik aracılığıyla yapılacak olan mülakata katılır. Mülakatı başarı ile tamamlayan kişiler için göçmen vizesi taşıyan pasaport düzenlenir.

Başvurusu olumlu sonuçlanan ve bu süreçte Amerika Birleşik Devletleri’nde geçici bir statüde bulunanlar ise statü değişikliği için başvuruda bulunur. Başvuru işlemi USCIS’e Form I-485 aracılığıyla yapılmalıdır. 

Vize Başvurusu Onaylandığında Aile Üyeleri Bundan Yararlanabilir mi?

eb3 vizesi ile ailemi de götürebilir miyim

Yabancı İşçiler için Göçmen Dilekçesi (Immigrant Petition for Alien Workers Form I-140) belgesi ile yapılan EB3 başvurusu onaylanan kişilerin eşi ve 21 yaşından küçük bekar çocukları E34 statüsünde başvuruda bulunabilir. 

Ayrıca çiftlerin eski eşlerinden olan ve 21 yaşından küçük çocukları için de başvuru yapma hakları vardır. Ülkede bulunduğu sırada kabul alan ve Form I-485 aracılığıyla statü değişikliği başvurusunda bulunanlar aile fertleri için olan başvurularını da bu sırada yapabilir.

Görüldüğü üzere EB3 Yeşil Kart almak doğru adımları bilir ve takip ederseniz sanıldığı kadar karmaşık olmayan bir süreçtir. Elbette bu süreçte profesyonel bir yardım almak başvurunuzun kabul edilmesi ve hızlı ilerleyebilmesi için büyük bir önem taşımaktadır.

subscribe pattern
subscribe pattern

EB-3 Vizesiyle Amerika’da Yeni bir Yaşama Hazır mısınız?

Şimdi kayıt olarak uygunluğunuzu test edin!