fbpx
 Amerika’da İşveren Sponsorluğu ile Green Card’a Geçiş Yapmak 

Amerika’da İşveren Sponsorluğu ile Green Card’a Geçiş Yapmak 

Öğrenci vizesi ya da geçici çalışma vizesi ile Amerika’da bulunan kişilerin Green Card’a geçiş için en çok kullandığı iki yol istihdam temelli ya da akrabalık yoluyla Green Card almaktır.  

Yazımızın konusu olan istihdam yoluyla Green Card almak için temel olarak ABD’li bir işverenin sponsorluğu gerekmektedir. EB kategorisi altında yer alan istihdam bazlı daimi ikametgah programlarının gereklilikleri, hangi programla başvurunun yapıldığına göre değişiklik gösterir. 

Öte yandan EB-1 vizesi gibi bazı programlarda kişilerin sponsor bulmadan kendi başvurularını yapabilmeleri mümkündür.  

İster sponsor işveren ile, isterse kendi kendinize yapacağınız başvurular fark etmeksizin, dilekçenizin onaylanması ile hemen Green Card alma hakkı kazanmazsınız. Bunun için geçmeniz gereken bir diğer aşama, statü değişikliği bulunmaktadır. 

Amerika’da ülke vatandaşı olmayan ancak bir vize türü ile ülkede yasal olarak bulunan kişiler, istihdama dayalı göçmenlik başvuruları onaylandıktan sonra, eğer öncelik tarihi uygunsa, statü değişlikliği için ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) talepte bulunabilirler.  

Bu sayede Amerika’daki sürekli oturum hakkınız için vizenizin daimi ikametgaha dönüştürülmesi sürecini başlatmış olursunuz. 

Bazı durumlarda, statü değişikliği ile istihdama dayalı göçmenlik başvurusu eşzamanlı olarak yapılabilir. 

Bu yazımızda sponsor bir işveren ya da kendi başvurunuzla göçmen olmayan, L ya da H kategorisindeki bulunma statüleri gibi, Amerika’da bulunma statünüzü, Green Card’a çevirirken aşmanız gereken statü değişikliği konusuna değineceğiz. 

İstihdama Dayalı Statü Değişikliği ile Green Card’a Geçiş için Gereklilikler 

ABD vatandaşı olmayan kişilerin, istihdama dayalı göçmenlik başvurusuyla Amerika’dayken Green Card için statü değişikliği yapabilmesi için temelde Amerika’da yasal ve fiziksel olarak bulunması gerekmektedir. 

 

amerika'dayken nasıl green card alınır

Geçici vize ile ülkede bulunan kişilerin daha önceden bir suç veya yasadışı göçmenlik girişimi varsa, geçmişte ABD’deki statülerini koruyamamışlarsa veya izinsiz çalışmışlarsa statü değişikliği talepleri riske girecektir. 

Eğer ABD’de fiziksel veya yasal olarak bulunmuyorsanız, kendi ülkenizden Konsolosluk Süreci ile başvuru yapmanız gerekecektir.  

Amerika’da İstihdam Bazlı Statü Değişikliği Başvurusu 

Ülkedeki bulunma durumunuzu göçmen olmayan durumdan istihdama dayalı olarak daimi ikametgah olarak değiştirebilmek için USCIS’e nasıl, nerede istihdam edileceğinizi ve statünüzün değiştirilmesi için uygunluğunuzu içeren kapsamlı belgeler ve kanıtlar sunmanız gerekir.  

Bu başvuru ve belgeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 

I-485 Statü Değişikliği Başvurusu 

Yazımızın da temelini oluşturan Form I-485, ülkedeki geçici bulunma durumunuzu daimi ikametgaha çevirmek yani Green Card almak için başvuru yaparken kullanacağınız başvuru formudur. Dosya içinde size ait şahsi ve istihdamınızla alakalı bilgiler istenecektir. 

Form içerisinde gönderilmesi gereken ek belgeler ise şunlardır. 

  • I-140 – Yurttaş Olmayan Kişiler için Göçmenlik Başvurusu (Eşzamanlı Dosyalanabilir) 
  • I-693 – Tıbbi Muayene Sonuçları 
  • I-765 – Çalışma İzni Başvurusu (İsteğe Bağlı) 
  • I-131 – Advance Parole Başvurusu (İsteğe Bağlı) 

İstihdama Dayalı Green Card’a Geçiş Başvurusu için Gereken Belgeler

Statü değişikliği yaparken karşılaşacağınız bu belgelerin her biri hangi amaçla kullanılmaktadır detaylarıyla inceleyelim. 

I-140 Onay Bildirimi 

I-140, başvurduğunuz istihdama dayalı Green Card programınıza bağlı olarak ABD işvereninin (veya kendi sponsorluğunuzu yapıyorsanız sizin) daha önce ya da eşzamanlı olarak başvuruda bulunması ve ardından bir onay bildirimi alması gereken formdur.  

I-140 dilekçesinin amacı işveren sponsor tarafından size sunulan iş teklifinin gerçekliğini, yasallığını ve niteliklerini ortaya koymanın yanı sıra sizin de yürürlükte olan yasal gereklilikleri karşılayıp karşılamadığınızı ve işverenin maaş ödemeleri gibi mali yükümlülükleri yerine getirip getiremeyeceğini tespit etmektir. 

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi göçmen olmayan vizeden Green Card’a geçiş yaparken statü değişikliği talebi ile I-140 istihdam bazlı göçmenlik dilekçesi eşzamanlı olarak verilebilmektedir. 

I-485 Statü Değişikliği 

I-485 dilekçesi Amerikan vatandaşı olmayan kişilerin sürekli oturum izni (Green Card) almak için başvuruda bulunurken kullanması gereken formdur. Bu dilekçe ile ülkede bulunduğunuz göçmen olmayan vizenizin durumu ve herhangi yasadışı bir nokta olup olmadığı gibi konular soruşturulur. 

Statü değişikliğinde temel şartlardan birisi, ABD’ye en özellikle en son girişinizin yasal olmuş olmasıdır. Ayrıca daha önce vize şartlarınıza aykırı davranışlarda bulunduysanız ya da izinsiz çalıştıysanız statü değişikliği ile Green Card almaya uygun olmayabilirsiniz.  

Ancak bunun bir kaç istisnası bulunmaktadır.   

Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası (INA) Bölüm 245(k) 

INA Bölüm 245(k)’deki istisnaya göre, statü değişikliği başvurusu yapan kişi ülkedeki yasal bulunma statüsünü kaybetmiş, izinsiz çalışmış veya şartları başka bir şekilde ihlal etmiş olsa bile, bireylerin istihdama dayalı yeşil kart kategorilerinin çoğunda statüsünün daimi ikametgah olarak değiştirebilmesi için onay alabilir. Burada esas, bu tür ihlallerin toplam süresinin 180 günü geçmemesidir.  

Bununla birlikte, bu hüküm, denetimsiz giriş veya statü değişikliğini engelleyebilecek çeşitli gerekçelerdeki tüm göçmenlik ihlallerini ortadan kaldırmaz.  

Yine de çoğu başvuru sahibi, genellikle I-485 dosyalama aşamasından önceki yıllarda yasanın yanlış anlaşılması ve süreçte yapılan diğer hatalar nedeniyle kısa süreli kasıtsız ihlallere sahip olduğundan, INA Bölüm 245(k) son derece faydalı bir hüküm olabilir. 

I-693 Tıbbi Muayene Sonuçları 

I-693 dilekçesi yabancı uyruklu kişinin tıbbi gerekçelerle Amerika’ya kabul edilmesine engel bir durum olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Tıbbi muayene USCIS onaylı bir doktor tarafından tamamlanmalıdır.  

Size en yakın USCIS onaylı doktorlar listesini Find a Civil Surgeon resmi sayfasından bulabilirsiniz. 

Tıbbi inceleme tamamlandıktan sonra doktorunuz size mühürlü bir zarf verecektir. Zarf dosyalanırken mutlaka mühürlü kalmalıdır. 

I-765 Çalışma İzni Başvurusu 

Sponsor işveren yoluyla Green Card sürecinizin tamamlanması zaman alacağı için bu zaman aralığında yasal olarak çalışmaya devam etmek istiyor olabilirsiniz. 

I-795 istihdam izni başvurusu tam da bu nedenle oluşturulmuştur. Başvurunuzun onaylanmasının ardından serbest meslek de dahil olmak üzere bir işverenle çalışabilmeniz için İstihdam Yetki Belgesi (EAD) sahibi olursunuz. Genel olarak çalışma izniniz 60 ile 90 gün arasında bir zamanda size verilecektir. 

Öte yandan Green Card’a statü değişikliğinizi yaparken göçmen olmayan statünüz hala geçerliyse bu formu doldurmanıza gerek yoktur. Göçmen olmayan statünüz ile Amerika’da çalışmaya devam edebilirsiniz. 

I-131 Advance Parole Başvurusu 

I-131, statü değişikliği sürecinde uluslararası seyahat edebilmek için statü değişikliği başvurusu ile eşzamanlı olarak dosyalanabilir.  

Başvurunuzun onaylanmasından sonra Amerika’ya birden fazla giriş çıkış için geçerli olacak biçimde Advance Parole belgesi elde edersiniz. Genel olarak başvurunuzu yaptıktan 60 ile 90 gün arasında bir zaman sonra onayınızı almış olursunuz. 

Altını çizmek gerekir ki, statü değişikliği başvurusu yapıldıktan sonra, başvuru sahibi önceden Advance Parole izni almadan ABD’den ayrılmamalıdır. Buna istisna olarak başvuru sahibi göçmen olmayan bir H veya L statüsüne sahipse buradan doğan hakkıyla ülke dışına çıkabilir.  

Green Card statüsüne geçiş başvurunuz henüz onaylanmadan Amerika’dan ayrılmanız durumunda statü değişikliğinden vazgeçmiş sayılabilirsiniz. 

Ayrıca ülkede bulunma halinizde yasadışı bir durum varsa, Advance Parole sahibi olsanız bile ülkeyi terk etmeniz önerilmez.  

Ülke dışına çıkma durumunuzun statü değişikliğinizi riske atıp atmayacağı konusunda soru işaretleriniz varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

İstihdama Dayalı Olarak Green Card’a Geçişte İleri Aşamalar 

Tüm belgelerinizi hazırladınız ve gönderdiniz. İleri aşamalarda sizi nasıl bir süreç beklemektedir inceleyelim. 

Teslim Alındı Bildirimi (Receipt Notices) 

Tüm belgeler dosyalandıktan sonra, yapılan her başvuru için (I-485, I-765 ve benzeri) sonraki 2-3 hafta içinde teslim alındığına dair bir bildirim alacaksınız.  

Teslim alınma bildirimi gelecekte USCIS üzerinde sürecin ne aşamada olduğunu takip edebilmek için önemlidir. 

Biyometri Bildirimi 

Teslim alınma bildiriminden bir kaç hafta sonra USCIS bağlı ofislerinde ya da Application Support Center’da (Başvuru Destek Merkezi) biyometrik verilerinizin (fotoğraf ve parmak izi) işlenmesi için bir randevu bildirimi alacaksınız.  

Çalışma İzni ve Advance Parole için Gerekli Belgeler 

Çalışma İzni ve Advance Parole başvurusu yapmanız durumunda bahsettiğimiz üzere 60 ile 90 gün arasında bir zamanda elde etmiş olursunuz.  

Çoğu durumda USCIS herhangi bir mülakat ya da görüşme talep etmeden başvurunuzu olumlu şekilde karara bağlayacaktır. Ancak bazı durumlarda görüşme yapmak üzere size bir bildirim gönderebilirler.  

Eğer bir mülakat talep edildiyse bu biyometri randevusundan bir kaç hafta sonra olacaktır. Size gönderilen bildirimde ayrıca yanınızda bulundurmanız gereken belgelerden de bahsedilecektir. 

Ek Kanıt ve Belge Talepleri (I-140 RFE) 

USCIS sunulan belge ve kanıtların eksik olduğunu ya da bazı noktaların yeterince açık bir şekilde belirtilmediğini düşünürse ekstra kanıt talebinde bulunacaktır.   

Kanıt talep edildiğinde eksik ya da istenen belgelerin belirli bir zaman içerisinde gönderilmesi istenir. Bu noktada tüm belgeler aynı anda gönderilmelidir. RFE’ye yanıt verilmemesi başvurunuzun reddedilmesiyle sonuçlanacaktır. 

Statü Değişikliği Mülakatı 

Green Card’a geçişte aşmanız gereken son aşama statü değişikliği mülakatıdır. Mülakat tarihi size önceden bildirilecektir. Belirlenen gün ve saatte talep edilen belgelerle birlikte görüşmeye katılmaya hazır olmalısınız. 

green card'a geçiş için statü değişkliği

Neden Bir Mülakat Yapılıyor? 

Çalışma yoluyla Green Card alırken yapılan mülakatın iki amacı bulunmaktadır.  

İlk olarak yapılacak istihdamın gerçek olup olmadığı ve sizin sponsorluk ile Green Card alacağınız iş için uygun niteliklere sahip olup olmadığınıza dair kişisel ve yasal gereklilikleri doğrulamaktır.  

İkinci amaç ise geçmişte izinsiz çalışma ya da statünüzü koruyamama gibi Green Card almanızı engelleyecek bir göçmenlik sorunu bulunup bulunmadığını tespit etmektir. 

Statü Değişikliği Görüşmesi Sırasında Ne Oluyor? 

Her başvuruda gerçekleşecek senaryo size ve karşınızdaki yetkili kişiye göre değişebilmektedir. Genel olarak bahsetmek gerekirse size, çalışma durumunuza ve işinizle alakalı maaş gibi maddi konulara dair sorular sorulmaktadır.  

Eğer geçmişte yasadışı problemler oluşturabilecek potansiyel riskeriniz varsa mülakat öncesinde deneyimli bir danışmanlıkla bu sorunlara nasıl yaklaşmanız gerektiğine dair hazırlıklar yapmak önemlidir. 

Mülakat sırasında İngilizce yeterliliğiniz test edilmemektedir. Öte yandan kendinizi ifade edecek dil yeterliliğine sahip değilseniz tercümanlık etmek üzere, başvuruda taraf olmayan, bir kişinin size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. 

Görüşme Sonrasında Çıkabilecek Sonuçlar 

Green Card statü değişikliği mülakatınız aşağıdaki yollardan birisiyle ilerleyecektir. 

Başvurunun Onaylanması 

Umuyoruz ki en kısa yoldan Green Card almanın son adımını oluşturacak görüşmeniz, yetkilinin başvurunuzun onaylandığını bildirmesiyle sonuçlanacaktır. Bu noktada Green Card’ınız bildireceğiniz adrese postalanmadan önce belge niteliğinde olması adına pasaportunuza damgalanmasını isteyebilirsiniz. 

Denetleme İncelemesinden Geçmek 

Bazı durumlarda sizinle mülakatı yürüten yetkili her şey yolunda görünse bile başvurunuz onaylanmadan önce son bir incelemeden geçmesini ve arka planda herhangi bir sorun kalmadığından emin olunmasını isteyebilir. 

Eğer böyle bir süreç karşınıza çıkarsa görüşmenizin ardından geçen 30 ile 60 gün arasında bir zamanda olumlu ya da olumsuz olarak size geri dönüş sağlayacaktır. 

Başvuruda Sorun Çıkması 

Eğer belgelerinizde bir eksiklik çıkarsa ya da ciddi şüphe taşıyan bir durum olursa başvurunuzda bir sorun olduğu düşüncesine varılabilir. Böylesi bir sorunda görüşme sonlandıktan hemen sonra bir karar verilmeyecek, yine genel olarak 30 ile 60 gün arasında değişen bir süre için yeniden inceleme yapılacak ve sonuç size bildirilecektir. 

Green Card Sahibi Olmak 

Herşey yolunda giderse istihdam temelli Yeşil Kartınız size postalanacak ve 10 yıl geçerli olmak üzere Amerika’da size sürekli oturum hakkı sağlayacaktır.  

Green Card aldıktan sonra ise 5 yıl kadar bekleyip, eğer kriterleri karşılıyorsanız, vatandaşlığa başvurma hakkınızı kullanabilirsiniz. Amerikan vatandaşı nasıl olunur daha detaylı bilgi alabilmek için ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz. 

Bu yazımızda Amerika’da F1 öğrenci vizesi ya da H1B çalışma vizesi gibi göçmen olmayan statüyle bulunan kişilerin İstihdam Temelli Green Card statüsüne nasıl geçebileceğine değindik. Siz de ABD’de sürekli oturum almak istiyorsanız EB-3 iş garantili Green Card programı ile bu hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

subscribe pattern
subscribe pattern

EB-3 Vizesiyle Amerika’da Yeni bir Yaşama Hazır mısınız?

Şimdi kayıt olarak uygunluğunuzu test edin!