Adım Adım Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?
|
Green Card başvurusu, Amerikan vatandaşı olmayan kişilerin Amerika’da daimi olarak ikamet etmesine ve bir kaç istisna durum dışında Amerikan vatandaşı gibi yaşayabilmelerine olanak tanıyan bir fırsattır.
Bir çok statüsü olan Amerika Yeşil Kart için statünüz doğrultusunda farklı başvuru seçenekleriniz vardır. Başvuru sürecinizi sahip olduğunuz niteliklere uygun olarak bu yazımızda değindiğimiz seçenekler ile gerçekleştirebilirsiniz.
Green Card Başvurusu Süreci, Ücretleri ve Bilmeniz Gerekenler
Bu yazımızda Green Card başvurusu üç ana başlıkta değerlendirilmektedir. Her başvuru türünün kendine özgü şartları, nitelikleri ve başvuru süreci vardır.
Başvuru yapabileceğiniz seçenekler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bahsettiğimiz bu yöntemler dışında yatırım yoluyla ya da din görevlisi olmak gibi istisna yöntemler ile başvuruların da bulunduğunu belirtmek isteriz.
Tüm seçenekler hakkında kapsamlı bilgi için Green Card Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Green Card Çekilişi Başvurusu (DV Lottery)
Green Card Çekilişine (DV 2025) 4 Ekim – 7 Kasım 2023 tarihleri arasında DV Lottery sitesinden ÜCRETSİZ olarak başvurular alınmıştır. 4 Mayıs 2024 tarihinde ise sonuçlar açıklanmıştır. Çekilişte kazanıp kazanmadığınızı öğrenmek için resmi websitesini ziyaret edebilirsiniz.
DV 2026 Green Card başvuru tarihleri ekim – kasım 2024 arasındadır. Başvurunuzu ücretsiz olarak resmi dvprogram.state.gov sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Sonuçlar mayıs 2025 tarihinde açıklanmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri her yıl 55.000 kişiye çekiliş yoluyla Green Card vermektedir. DV Lottery ya da Çeşitlilik Vizesi olarak adlandırılan ve önceden belirlenen başvuru tarihleri arasında yapılan çekilişte seçilmeniz sonucunda Amerika’da Yeşil Kart sahibi olabilirsiniz.
Green Card çekilişine katılmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmelisiniz:
1. Adım – Çekiliş Başvuru Tarihlerini Öğrenin
Her yıl resmi makamların tam tarih açıklaması üzerine Green Card başvurusu Ekim ve Kasım tarihleri arasında yapılır. 2024 yılı için DV 2026 Green Card başvuru tarihi henüz gün olarak açıklanmamıştır.
Green Card Çekilişi Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
ABD resmi makamlarınca belirlenen takvime göre Mayıs 2025 tarihinde Green Card çekilişi sonuçları Entrant Status Check sayfası üzerinden açıklanacaktır.
2. Adım – Başvuru Formunu Doldurun
Green Card çekilişi başvurusu için resmi web sitesinden başvuru formunu oldukça dikkatli ve doğru bilgilerle doldurmanız gerekmektedir. Başvuru formunda verdiğiniz her bilgi sistemde kayıtlı olduğu şekliyle olmalıdır.
Buna göre DV2026 çekiliş formunda sizden talep edilecek bilgiler şu şekildedir:
- İsim (Pasaportunuzda yer alan tam adınızı kullanmalısınız.)
- Cinsiyet
- Doğum Tarihi
- Doğduğunuz Şehir (Pasaportunuzdaki kayda uygun şekilde yazılmalıdır. Yalnızca ilçe ismi yazıyor olması durumunda başvuru formunu bu doğrultuda doldurmalısınız.)
- Doğduğunuz Ülke
- Ülkenizin DV Programı için uygunluğu (Türkiye program için uygun ülkelerden biridir.)
- Biyometrik Fotoğraf
- Posta Adresi
- Şu Anda Yaşadığınız Ülke
- Telefon Numarası
- E-posta Adresi
- Eğitim Seviyesi (Örneğin şu an üniversite öğrencisi olan bir kişi bu kısmı “Lise” olarak doldurmalıdır.)
- Medeni Durum
- Çocuk Sayısı
Çekiliş formunu bu bilgilerle doldurduktan sonra çekiliş sonucu izleyen yılın mayıs ayında resmi web sitesinde açıklanacaktır. Çekiliş bir sistem tarafından yapılmakta olup herkes eşit oranda şansa sahiptir.
Çekilişi kazanıp kazanmadığınız konusunda size bir email ya da posta gönderilmeyecektir. Sonucunuzu öğrenmek için resmi websitesini ziyaret ederek Teyit Numaranız (Confirmation Number) ile kendiniz kontrol etmelisiniz. Eğer çekiliş kazandıysanız bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Green Card Confirmation Number Nedir ve Nasıl Öğrenilir?
3. Adım – DS-260 Formu ile Başvurunuza Devam Edin
Çekilişi kazanmanız sonucunda resmi web sitesi üzerinden DS-260 formunu doldurmanız gerekmektedir. DS-260 formunda her alana gireceğiniz bilgilerin mülakat görüşmesinde kanıtlanması istenebileceğini bilerek doldurmalısınız.
DS-260 formu, size eşlik edecek her bir aile bireyiniz (eşiniz ve 21 yaşından küçük evlenmemiş çocuğunuz) için ayrı ayrı doldurulmalıdır. Formda sizden talep edilecek bilgiler başlıca şu şekildedir:
- Kişisel Bilgiler
- Eğitim Bilgileri
- Mesleki Bilgiler
- Aile Bilgileri
Formunuzu çevrimiçi olarak doldurduktan sonra mülakat randevusu ile ilgili bir mail alacaksınız. Gerekli belgelerin ve işlemlerin anlatılacağı bu mail doğrultusunda bir sonraki adım mülakat süreci olacaktır.
Form hakkında detaylı bilgi almak ve nasıl doldurmanız gerektiğini adım adım öğrenmek için DS-260 Formu yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
4. Adım – Mülakat Randevusuna Katılın ve Sonucunuzu Öğrenin
Mülakat randevunuza gelirken gerekli olan belgeleri beraberinizde getirmelisiniz. Bu belgeler genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Pasaport
- Sağlık Raporu (Elçilik tarafından onaylanan doktorlardan biri tarafından verilmiş olmalıdır.)
- Konsolosluk Harç Ücreti Ödendiğine Dair Makbuz
- Diploma/İş Deneyimi
- Nüfus Kayıt Örneği
- Evlilik Cüzdanı
- Varsa Boşanma Belgesi veya Ölüm Kayıt Örneği
- Mali Destekleyici Belgeler
- 16 Yaşının Üstündeki Başvuru Sahipler için Adli Sicil Kaydı
- Askerlik Belgesi
- Varsa Mahkeme ve Hapis Kayıtları
- Fotoğraf
Bu belgelerden İngilizce veya Türkçe olmayanlar yeminli tercüman tarafından onaylı çevirisi yapılıp tercümeleri de görüşmeye getirilmelidir.
Başvurunuzda kullanmanız gereken fotoğraf konusunda detaylı bilgi almak ve örnekleri incelemek için ABD Green Card Fotoğrafı yazımıza göz atabilirsiniz.
Bu belgeler ile geldiğiniz randevunuzda konsolosluk memuru tarafından mülakat görüşmesine alınacaksınız. Bu görüşme sonucu başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığı tarafınıza bildirilecektir.
Çalışma Yoluyla Green Card Başvurusu
Amerika’da çalışma hakkı ile Green Card başvurusunda bulunabileceğiniz üç kategori vardır. Bunlar:
- EB-1 Olağanüstü Yetenek ile Göçmenlik
- EB-2 İstisnai Yetenek ile Göçmenlik
- EB-3 Profesyonel, Vasıflı ve Vasıfsız İstihdam ile Göçmenlik
Bu başvuru yöntemlerinde istisnalar olmakla birlikte Amerika’da çalışma hakkı ve oturum izni elde etmek için sponsorluk gerektirmektedir. Dolayısıyla başvuru sahibinin tamamlaması gereken adımlar olduğu gibi sponsor işveren de bazı başvuru adımlarını tamamlamalıdır.
Bahsettiğimiz istisna durumlar ise EB-2 alt kategorisi olan EB-2 NIW ve EB-1A vizeleridir. Bu başvuruları, şartlarını karşıladığınız sürece, kendiniz yapabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: İşveren Sponsorluğunda Green Card Nasıl Alınır? (Detaylı Rehber)
Çalışma yoluyla Green Card başvurusu için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
1. Adım – Çalışma Yoluyla Başvuru için Sponsor Bulun
Amerika Birleşik Devletleri’nde istihdam yoluyla Green Card başvurusu için öncelikle uygun bir iş bulmanız gerekmektedir. Bu iş Amerika’daki bir işveren tarafından size teklif edilmeli ve siz de bu teklifi kabul etmelisiniz.
İşvereninizin size sunacağı pozisyon başvuru yapmanızı mümkün kılacak, şartlarını karşıladığınız türden bir pozisyon olmalıdır.
EB3Vize olarak yaptığımız anlaşmalar ile sağladığımız Amerika’daki iş fırsatlarını görmek ve EB-3 için uygunluğunuzu test etmek için sitemize üye olabilirsiniz.
2. Adım – İşverenle İstihdam Anlaşmasını Gerçekleştirin
İkinci aşamada işvereninizle çalışma şartlarını içeren bir istihdam anlaşması yapmanız gerekecek. Bu anlaşmada:
- İş Koşulları
- Maaş
- Çalışma Süresi
- işvereninizin sponsorluğu kabul ettiği
unsurları bulunmalıdır.
3. Adım – I-140 Formunun Doldurulup Onaylanmasını Bekleyin
İşvereniniz, I-140 Formunu doldurmalı ve imzalamalıdır. Bu form işvereninizin size daimi bir iş pozisyonu sunduğunu ve bu pozisyonun Amerika’da mevcut işgücü ihtiyacını karşıladığını gösterecektir.
İşvereniniz doldurduğu I-140 Formu ve gerekli diğer belgelerle birlikte USCIS’e başvuruda bulunmalıdır. Bu süreçte I-140 dışında tamamlanması gereken pek çok aşamanın bulunduğunu ve sürecin uzun zaman alabileceğini belirtmek isteriz.
Başvurunun işveren tarafından doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması sürecin aksamaması için oldukça önemli. Bu nedenle başvuruların uzman ve deneyimli bir göçmenlik danışmanlığı ile yürütülmesi hem sponsor hem de çalışan için zaman ve para kaybını önceleyecektir.
4. Adım – I-485 ya da DS-260 Formu ile Başvurunuzu Gerçekleştirin
I-140 Formu onaylandıktan sonra Amerika‘da mevcut bir vize ile bulunup bulunmamanıza göre iki farklı yol vardır.
Eğer mevcut bir göçmen olmayan vize ile Amerika’da bulunuyorsanız başvuru için I-485 Formunu doldurup USCIS’e iletmeniz gerekmektedir.
Tüm bu süreçleri herhangi bir vize sahibi olmadan Türkiye’de geçiriyorsanız işvereniniz kendi sürecini tamamladıktan sonra DS-260 formu ile göçmenlik başvurusu yapmalısınız. Formu doldurduktan sonra oluşturulacak mülakat randevunuza sizden istenen belgelerle birlikte katılmalısınız.
5. Adım – Biyometrik Verilerinizi Sağlayın
Başvuru durumunuza göre USCIS ya da ülkenizdeki Amerikan Konsolosluğu başvurunuzun bir parçası olarak biyometrik verilerinizi almak üzere sizi davet edecektir. Bu aşama parmak izi ve fotoğraf gibi verilerin alınmasını içerir.
6. Adım – Başvurunun İncelenme Sürecini Takip Edin
Başvurunuz USCIS tarafından detaylıca incelenecektir. Başvurunuzun bu adımının tamamlanma süresi USCIS’in iş yüküne bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
USCIS, başvurunuzu inceledikten sonra gerek görmesi sonucu sizden ek belgeler talep edebilmektedir. RFE olarak adlandırılan bu süreçte başvurunuzdaki eksik ve hatalı noktalar için tarafınıza bildirimde bulunulacaktır. Dolayısıyla bu tarz durumlar başvuru sürecinizi uzatmakta hatta zaman zaman reddedilmesine sebebiyet vermektedir.
Olası bir RFE talebine hızlı ve eksiksiz olarak 90 gün içinde yanıt verilmelidir.
7. Adım – Başvurunuzun Sonuçlanmasını Bekleyin
Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra başvurunuzun sonuçlanması başvuru türüne göre birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. USCIS başvurunuzu inceledikten sonra size bir yanıt verecektir.
Ayrıca Bakınız: Green Card Bekleme Süresi
Aile ya da Akrabalık Yoluyla Green Card Başvurusu
Aile ve akrabalık yoluyla ABD Green Card başvurusu, Amerika Birleşik Devletleri’nde oturum izni almak isteyen yabancı vatandaşlar için tercih edilebilen göçmenlik seçeneğidir.
Bu program, Yeşil Kart sahibi veya Amerikan vatandaşı olan akrabalarınız sayesinde yasal daimi ikamet sahibi olmanızı sağlamaktadır.
Ayrıca Yeşil Kart sahibi veya Amerikan vatandaşı bir kişi ile evlenmeniz de size Amerika’da oturum izni alma hakkı sağlayacaktır. Bu durumda sponsorunuz eşiniz olacaktır ve başvuru adımlarını bu doğrultuda tamamlamanız gerekmektedir.
Bir not olarak Amerikan vatandaşı kişilerin sponsor olabileceği kişiler oturum izni sahiplerine göre daha fazladır. Daha detaylı bilgi için bir göçmenlik avukatı ile görüşebilirsiniz.
Aile veya akraba yoluyla Green Card başvurusu için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1. Adım – Sponsor Akrabanız Başvuruyu Başlatır
Akrabalık yoluyla yasal daimi ikamet sahibi olmak için atılması gereken ilk adım sponsor akrabanızın gerekli başvuruyu gerçekleştirmesidir.
Bu doğrultuda sponsorunuz, I-130 Formunu doldurarak USCIS’e iletmelidir. Bu işlem online olarak yapılabildiği gibi fiziki olarak da yapılabilmektedir.
I-130 Formu kapsamında sponsor akrabanızdan istenecek bilgiler şu şekildedir:
- Kişisel Bilgileri
- Oturum İzni veya Vatandaşlık Bilgileri
- Aile Bilgileri
- İkamet Durumu ve Adres Bilgileri (Geçmiş ikametler de dahil olmak üzere)
Bu bilgilerle beraber formda gerekli diğer belgelerin listelendiği bir bölüm de bulunmaktadır. Sponsor akraba formu bu belgelerle beraber gönderip başvuru ücreti de ödenmelidir. 2023 yılında I-130 Formu başvuru ücreti 535$’dır.
2. Adım – Başvurunun Onaylanmasını Bekleyin
USCIS başvuruyu alıp onaylandıktan sonra akrabanız bilgilendirilecektir. Başvuru durumu USCIS resmi web sitesinden takip edilebilmektedir.
3. Adım – Konsolosluk ya da Statü Değişikliği Sürecini Başlatın
Sponsor akrabanızın başvurusunun onaylanması sonucu sizin DS-260 formunu doldurarak konsolosluk başvuru işlemlerini başlatmanız gerekmektedir.
Buradaki ayrım, halihazırda bir göçmen olmayan vize ile Amerika’da bulunup bulunmadığınızdır. Eğer Amerika’da bulunuyorsanız bu adımda DS-260 Formu ile konsolosluk işlemleri yerine I-485 Formu ile Statü Değişikliği başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
I-485 USCIS merkezlerine posta olarak gönderilmesi gereken bir formdur.
4. Adım – Mülakat Randevusuna Katılın
Türkiye’de bulunuyorsanız DS-260 formunuzu tamamlamanızı takiben konsolosluktan randevu almalısınız. Konsolosluğun vereceği mülakat tarihinde, sizden talep edilecek bütün belgeleri ve mülakat ücretini yanınızda getirmeniz gerekmektedir.
Mülakatta konsolosluk memuru size Yeşil Kart başvurunuz ve sponsor akrabanız konularında sorular soracaktır.
5. Adım – Vize Onayınızı Alın
Vize başvurunuzun sonucu ilgili konsolosluk memuru aracılığıyla tarafınıza bildirilecektir.
Başvuru Ücretleri
Yazımızı bitirmeden önce Amerika Yeşil Kart başvurusunda bulunmak için başvuru türüne bağlı olarak doldurulması gereken formlar için bazı ödemeler yapılması gerektiğini belirtmek isteriz.
Genel olarak ele aldığımız ABD Green Card başvuruları için ödemeniz gereken ücretler şu şekildedir:
Başvuru | Ücret |
---|---|
Green Card Çekilişi Başvurusu (DV Lottery) | Ücretsiz |
Form I-130 (Göçmen Akraba Dilekçesi) | 625$ |
Form I-140 (Göçmen Çalışan Dilekçesi) | 715$ |
Form I-485 (Statü Değişikliği Formu) | 1.440$ |
DS-260 (Göçmenlik Başvuru Formu) | 325$ |
Biyometrik Verilerin Alınması | 85$ |
USCIS Göçmenlik Ücreti | 220$ |
Mülakat Ücreti | 330$ |
Bahsettiğimiz bu ücretlerden DS-260 Formu gibi bazılarını sizin ödemeniz gerekirken, bazı ücretlerin de sponsorunuz tarafından ödenmesi gerekir. Konu hakkında öncelikle sponsorunuz ve göçmenlik avukatınız ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Bu yazımızda güncel bilgilerle ABD Green Card başvurusu konusuna değindik. Amerika’da fast food zincirleri gibi yerlerde çalışarak daimi oturum izni alabileceğiniz EB-3 programı hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, açık iş pozisyonlarını ve uygunluğunuzu görmek için sitemize üye olabilirsiniz.