J-1 Vizesi Feragat Statüsü Nedir?
|
J-1 vizesi, ABD’ye uluslararası kültürel değişim programı kapsamında seyahat eden yabancı uyruklulara verilen bir vizedir.
J1 değişim ziyaretçisi ya da öğrencisi vizesi verilirken sizden program sonunda ülkenize dönmeniz ve eğer tekrar Amerika’ya gelmek istiyorsanız iki yılın ardından bunu gerçekleştirebileceğiniz ön koşuluyla verilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri’nin J-1 vizesi ile amaçladığı, Amerika’da kültürel çeşitliliğin bir parçası olarak hayatı deneyimlemeniz ve ardından ülkenize giderek bu deneyimlilerinizi kendi ülkenizde paylaşmanızdır. Bu nedenle J1 vizesinden başka bir vize türüne geçiş yaparken öncelikle kendi ülkenize dönmeniz ve iki yıl kadar beklemeniz koşulu koyulmaktadır.
Bu yazımızda J1 vizesi ile Amerika’da bulunurken başka bir vize türüne ya da Green Card’a geçiş yapmak isteyenler için muaf tutulma yani feragat statüsünün ne olduğu konusuna değineceğiz.
J-1 Vizesi ile Kimler Amerika’ya Gelebilir?
J-1 vizesi, ABD’ye uluslararası ziyaretçilerin gelmesine izin veren Exchange Visitor Programı kapsamında verilen bir vizedir. Program kapsamında her yıl neredeyse dünyanın her ülkesinden 30.000’den fazla kişi ABD’ye seyahat eder.
Programın amacı, uluslararası ziyaretçilere Amerikalılarla etkileşim kurma, kültürlerini paylaşma, İngilizce dil becerilerini geliştirme ve gelecek kariyerlerini ilerletmek için becerilerini geliştirme fırsatı sunmaktır.
Programa katılım süresi, programın kapsamına bağlı olarak birkaç haftadan birkaç yıla kadar değişebilir. Programa katılanlar, J1 vizesi ile ABD’ye seyahat ederler. Ayrıca, değişim ziyaretçisinin eşi ve 21 yaşın altındaki bekar çocukları için de J-2 vizesi verilebilir. Böylece aileniz de sizinle birlikte Amerika’ya seyahat edebilme fırsatı yakalamaktadır.
J1 Exchange Visitor Programı kapsamında Amerika’ya gelmek için kullanabileceğiniz 15 kategori bulunmaktadır.
J1 Vizesi ile Amerika’ya Gelmek için Kullanabileceğiniz 15 Program
Aşağıda Amerika’ya J-1 vizesi ile gelebilmek için faydalanabileceğiniz programlar bulunmaktadır.
- Au Pair – Bir Amerikan Ailesi yanında Ev İşleri Sorumluluğu ve Çocuk Bakıcılığı
- Yaz Kampı Lideri ya da Öğrencisi – Yaz Kampında Liderlik ya da Lise Sonrası Genç Çalışan, Öğrenci
- Hükümet Ziyaretçisi – Bir Yerel, Eyalet Programına ya da Federal Programa Katılımcı
- Stajyer – Lise Sonrası Eğitim için Yapmak Üzere Sponsor Bulan Stajyerler
- Uluslararası Ziyaretçi – ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Oluşturulan Program Katılımcıları
- Tıp Çalışanları – “Alien Physician Program” Kapsamında Medikal Çalışma Katılımcıları
- Profesörler – Fikir Alışverişi ve Ortak Çalışma Amaçlı Program Katılımcısı Profesörler
- Araştırma Görevlisi – Ortak Çalışma Amaçlı Program Katılımcısı Araştırma Görevlileri
- Lise Öğrencileri – Bir Aile Yanında Belirli Süre Eğitim Alacak Öğrenciler
- Kısa Dönemli Akademik Çalışma – Danışmanlık ya da Ders Verme Amaçlı Akademisyen Ziyaretçi
- Uzmanlık Alanı Kişileri – Bir Uzmanlık Alanında Kısa Dönemli Ortak Çalışma Katılımcıları
- STEM Programı Katılımcıları – Beyaz Saray Destekli Eğitim ve Kariyer Programı Katılımcıları
- Work and Travel Katılımcıları – Yaz Dönemi Çalışma ve Seyahat Programı Katılımcıları
- Öğretmenler – İlk ve Orta Öğretim Kademelerinde Eğtiim Vermek İsteyen Öğretmenler
- Eğitmenler – Uzmanlık Alanında Eğitim Vermek Üzere Amerika’ya Gelen Kişiler
Görüldüğü üzere J1 vizesi çok geniş bir kapsamda özellikle kendini geliştirmek ve Amerikan kültürünü tanımak isteyen kişiler için oluşturulmuş programlara sahip.
Bu programlar aracılığıyla örneğin bir yazılım mühendisi olarak STEM programına ya da bir lise öğrencisi olarak sponsor aile yanında kalarak Amerika’da lise eğitimi alacağınız programlardan birisine katılabilirsiniz.
Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere J1 vizesi ile Amerika’ya geldiğinizde sizin program süresi bittikten sonra ülkenize dönmeniz ve edindiğiniz bilgileri kendi iş ve sosyal hayatınız ile paylaşmanız amaçlanır. İki yıl kuralı olarak bilinen bu durum, eğer Amerika’da hayatınıza devam etmek istiyorsanız kendi ülkenizde iki yıl beklemenizi gerektirir.
Ancak bu iki yıllık kuralı aşarak kesintisiz olarak Amerika’da yaşayabilmek için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır.
J1 Feragat Statüsü tam da bu noktada ele almamız gereken kondur. ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) tarafından verilen bu muaf tutulma durumuna Feragat Statüsü denmektedir.
J-1 Feragat Statüsü nedir?
ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası uyarınca J1 statüsü ile Amerika’da bulunan kişiler, değişim programlarının sonunda en az iki yıllık bir süre için ülkelerine dönmek zorundadır.
J-1 Feragat Statüsü, Exchange Visitor Program kapsamında Amerika’da bulunan J1 vize sahiplerinin programlarının sonunda en az iki yıl ülkelerine geri dönme şartının, bir feragat talep edilerek muaf tutulmalarıdır.
Feragat Statüsü Kimleri Kapsamaktadır?
Öncelikle J1 vizesi ile Amerika’da bir programa katılan kişilerden hangileri iki yıl kuralı şartını yerine getirmek zorundadır inceleyelim. İki yıllık fiziksel varlık gerekliliğini şart koşan üç senaryo vardır.
Bu durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Başvuru sahibi program sonrasında, ülkesinde tıbbi eğitime devam etmek için J-1 vizesini almıştır.
- Başvuru doğrudan veya dolaylı olarak kendi ülkesi veya Amerikan hükümeti tarafından finanse edilmiştir.
- Program, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından kendi ülkenizde ulusal çıkarların ilerletilmesi için önemli olduğuna karar verilen özel bir eğitim ile size Amerika’ya gelme hakkı tanımıştır.
Ülkelere göre düzenlenmiş becerilerin listesini ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sitesinde bulabilirsiniz.
Eğer bu üç kategoriden birine giriyorsanız, iki yıl kuralı sizi etkileyecektir. Bu durum da değişim programının sonundan iki yıl için ülkenize dönmeniz gerektiği anlamına gelir. Öte yandan bu kural Amerika’ya kesinlikle giremeyeceğiniz anlamına gelmez. Ancak aşağıdaki seçeneklerden faydalanamazsınız:
- Green Card için Statü Değişikliği
- H ve L gibi Amerika Çalışma Vizeleri Almak
- K-1 Nişanlı Vizesi Almak
- Green Card ile Daimi Oturum İzni Başvurusu Yapmak
J-1 vize sahibi için iki yıl kuralı geçerliyse ancak ABD’de kalmak istiyorlarsa, feragatname alabilirler.
Kimler J-1 Feragat Statüsü Alabilir?
Eğer J1 vizesi sonrasında Amerika’da kalmak istiyorsanız bunu sağlamak için 5 feragat sebebinden birini karşılamanız gerekmektedir.
Şimdi bunların her birinin detaylarına göz atalım.
Federal Kurum Talebi
Amerika’da bir federal kurum projesinde çalışıyorsanız yetkililer sizin için bir feragat talebinde bulunabilirler. Bunun için kurumun ülkenize dönmeniz durumunda projenin zarar göreceğini ya da aksayacağını kanıtlamalıdır.
Federal kurumlar ve belirlenmiş yetkililerin listesi için Travel State resmi web sitesinde detayları bulabilirsiniz.
Eyalet Halk Sağlığı Departmanı Talebi
J1 vizesi ile Amerika’ya gelişiniz mezuniyet sonrası tıbbi eğitim temelindeyse, Eyalet Halk Sağlığı Departmanı sizin adınıza feragat talebi sunabilir.
Bunun için aşağıdaki şartlar karşılanmalıdır:
- Sağlık Personeli eksikliği (HPSA) ya da tıbbi olarak yoksunluk (MUP) gibi bir kategoride bulunan hastanede H-1B çalışma vizesi ile tam zamanlı iş teklifi almış olmalısınız.
- Feragat verildikten sonraki 90 gün içinde işe başlama beyanı vermelisiniz.
- En az 3 yıl boyunca haftada 40 saat çalışacağınıza dair beyan vermelisiniz.
Bazen Conrad 30 Waiver olarak da adlandırılan bu programda, kriterler başvuru tapacağınız eyalete göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle yerel halk sağlığı departmanının web sitesini (İngilizce) kontrol ettiğinizden emin olun.
No Objection Statement
Eğer devletiniz J-1 vizesi ile Amerika’ya gidip değişim programını tamamlamanızdan sonra ülkenize dönmemeniz konusunda bir sorun oluşturmayacaksa “No Objection Statement” adı verilen bir belge ile feragat başvurusunda bulunabilirsiniz. Türkçe’ye çevirmek gerekirse bu belgeden “İtiraz Yok Bildirimi” olarak bahsedebiliriz.
Bu belge, J1 vizesi sahibinin ülkesine dönmemesi konusunda ve yine vize sahibinin Green Card alması için kendi devletinin bir sorun teşkil etmediğini gösterir.
Bu türde yapılacak bir beyan, ülkenizdeki ilgili bakanlık tarafından Washington D.C’deki büyükelçilikleri aracılığıyla ABD Muafiyet İnceleme Bölümü’ne göndermelidir. Ayrıca ülkenizdeki ilgili bakanlık, beyanı yerel bir ABD Büyükelçiliği veya konsolosluğuna da gönderebilir.
Şiddet ve Baskı Türünde Kaygılar
J-1 vizesi sahibi, ülkesine geri döndüğünde şiddet ve baskıya uğrayacağını düşünüyorsa, bu nedenle bir muafiyet başvurusunda bulunabilir. Başvuru sahibi, ırk din ya da siyasi görüş gibi temellere dayanarak şiddet görebileceğini kanıtlamalıdır.
Özel Zorluklar
Green Card sahibi eş veya çocuk için iki yıl kuralıyla ülkeyi terk etmeniz olağanüstü zorluklara neden oluyorsa, J1 vizesi sahibi olarak feragat başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak belirtmek gerekir ki bu noktada sadece ayrı kalma temelinde bir argüman sunmak yeterli değildir. Gerçek bir zorluk olmalıdır.
Şiddet ve baskı türünde kaygılardan ile özel zorluklardan dolayı feragat başvurusunda bulunabilmek için DS-3035 Formu’nun yanı sıra I-612 Formu‘nu da dosyalamanız gerekmektedir.
Yazımızın devamında bu iki formdan bahsedeceğiz.
Feragat Statüsü Başvuru Süreci
J1 vizesiyle gelip feragat ile Amerika’da kalmak isteyen tüm başvuru sahipleri Form DS-3035 Online J Vize Feragatnamesi doldurmalıdır. Belirli durumlar için ise Form I-612’de doldurulmalıdır.
Aşağıda, her iki form için de adımları özetleyeceğiz.
DS-3035 Online J Vizesi Feragatnamesi
J-1 vizesi feragati için başvuru yapan herkes, Form DS-3035 online formunu doldurmalıdır. Bunun için J Vizesi Feragatı web sayfasına ulaşabilirsiniz ve ayrıca talebinizin hangi aşamada olduğunu da yine bu sayfa üzerinden kontrol edebilirsiniz.
J vizesi ile Amerika’da kalmak için yapacağınız feragat başvurusunda aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.
- Form DS-3035 Doldurmak
Online formu doldurabilmek için başvuru sahibinin Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Bilgi Sistemi (SEVIS) numarasına ve Amerika’ya giriş çıkış kayıtlarınızı gösteren Form I-94 numarasına ihtiyacınız olacaktır.
Formu doldururken sizden şahsi bilgileriniz vegereçekçeleriniz üzerinden bir takım sorular sorulur.
- Feragat Başvurusunun Gönderilmesi ve Ücretlerin Ödenmesi
J-1 vizesi feragati başvurusu ve ücretleri ilgili departmanlara gönderilmelidir.
- 120 Dolar Başvuru Ücreti*
- Tamamlanmış Barkodlu Başvuru Formu
- DS-2019 (J1 Vizesi Uygunluk Sertifikası) ve IAP-66 Formlarının Kopyaları
- Damgalı ve Kendi Adreslerinize Yazılmış İki Zarf**
*Kabul edilebilir ödeme şekilleri hakkında daha fazla bilgi için travel.state.gov resmi sitesine bakabilirsiniz. (İngilizce)
**Damgalı ve kendi adresinize yazılmış zarf hakkında detaylı bilgi için WikiHow sayfasını ziyaret edebilirsiniz. (İngilizce)
- Destekleyici Belgeler
Feragat başvuru durumunuza göre gerekli destekleyici belgeleri sağlayın. Bu noktada feragat talebinize bağlı olarak ülkenizdeki ilgili bakanlıktan, ABD Sağlık Departmanından ya da ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetlerinden almanız gereken farklı belgeler ve başvurular olacaktır.
- Başvuru Durumunuzu Kontrol Edin
Online başvuru yaparken alacağınız numarayı saklamalısınız çünkü bu numara talebinizin hangi aşamada olduğunu takip etmek istediğinizde size gerekli olacaktır. Başvuru yaparken verdiğiniz bilgi ve iletişim adreslerinin güncel olduğuna dikkat etmelisiniz.
- Ek Belge Talepleri
ABD Dış İşleri Feragat İnceleme Bölümü (Waiver Review Division) başvuru için ekstra bilgiye ihtiyaç duyarsa aşağıdaki adrese bu bilgiler postalanmalıdır.
Waiver Review Division
U.S. Department of State
CA/VO/DO/W
SA-17, Floor 11
Washington, DC 20522-1711
Tüm bilgiler sağlandıktan sonra başvuru işleme konulacaktır. Feragat Başvurusu işlem süreleri gerekçenin türüne bağlı olarak değişiklik gösterir.
Eğer iki yıl kuralından muaf tutulmak için istisna zorluklarınız ya da şiddet, kaygı temelinde ülkenizle alakalı bir endişeniz varsa DS-3035’in dışında bir de Form I-612 ile başvuru yapmanız gerekmektedir.
Form I-612 ile İki Yıl Kuralından Muaf Tutulma
Bu form sadece J1 vizesinden sonra Amerika’da kalmak isteyen ve ülkesine geri dönmesi durumunda Amerika’daki ailesine olağanüstü bir zorluk ortaya çıkacak ya da ülkesinde şiddet ve baskı görecek kişiler tarafından doldurulmalıdır.
Form I-612’yi dosyalamak için J-1 vize feragatname başvuru sahibi dosyalama talimatlarını izlemelidir. Bu başvuru, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) ve Feragat İnceleme Bölümü’nün kararı doğrultusunda ilerleyecektir.
Başvuru sahibi bu formu Form DS-3035’i dosyalamadan önce veya sonra gönderebilir.
Form I-612 için aile nedeniyle yapılan başvurularda aile kurumunun gerçekliğini ispat eden doğum belgeleri, evlilik cüzdanı, bireylerin Green Card kopyaları ya da vatandaşlık belgeleri gibi kanıtlar gerekir.
Şiddet ve baskı endişesiyle yapılacak başvurularda ise özel durumunuza bağlı olarak ülkenizde görebileceğiniz baskıya dair detaylı kanıtlar sunmanız gerekecektir.
Muafiyet İnceleme Bölümü görüşünü bildirerek, son kararı verecek olan USCIS’e iletecektir. Ayrıca olumlu ya da olumsuz sonuç ne olursa olsun, Muafiyet İnceleme Bölümü, görüşünü sistemdeki güncel posta adresini kullanarak size de iletecektir.
Dosya USCIS’e aktarıldıktan sonra, başvuru sahibi J-1 vizesi muafiyet durumu hakkında güncelleme için USCIS ile iletişime geçmelidir. USCIS başvuruyu onaylarsa, J1 vizesi iki yıl kuralından muaf olacak ve isteğiniz halinde Green Card almak için başvuruda bulunmanızın önü açılacaktır.
J1 ya da başka bir göçmen olmayan vizeden EB3’e geçiş yapmak için statü değişikliği nedir öğrenmek için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.
J1 vizesi ile Amerika’da bulunurken feragat statüsü sonrasında EB3 Green Card programları sayesinde Amerika’daki hayatınıza ara vermeden yaşamanız mümkün. Şimdi sitemize üye olarak uygunluk testini tamamlayın ve Amerika’daki işverenler arasından sponsorunuzu seçerek ilk adımınızı atın.