fbpx
 EB-3 ve Diğer Sponsorlu Vizelerin Karşılaştırması

EB-3 ve Diğer Sponsorlu Vizelerin Karşılaştırması

Amerika Birleşik Devletleri, göç ederek çalışmak isteyen yabancılara farklı türlerde çalışma vizesi ve Green Card imkanları sunmaktadır. EB-3,EB-2 ya da EB-1 gibi Green Card seçeneklerinin yanı sıra H1B, O1 veya L1 gibi sponsorlu çalışma, yetenek ve şirket içi transfer vizeleri her yıl milyonlarca kişi tarafından sıklıkla tercih edilir.

EB3 Green Card, daimi ikametgah imkanı sunduğu için Amerika’ya taşınmak isteyen kişilerce öncelikli olarak talep edilse bile kesin bir göçmenlik öncesinde ülkeyi tanımak ya da sahip olduğu nitelikler ile Amerika’ya gitmek isteyenler için farklı Amerika vize türleri bulunmaktadır.

Bu yazımızda EB3 vizesi ile diğer Amerika vize türleri konusuna değinecek ve vize karşılaştırması yaparak EB3’ün öne çıkan noktalarından bahsedeceğiz. Bu sayede vize başvurusu öncesinde size en uygun tercihi yapabilirsiniz.

EB-3 Green Card Programı Nedir?

EB3 vizesi, ABD’de daimi olarak oturum ve çalışma izni sağlayan, aslında Green Card olan bir göçmenlik türüdür. Green Card çeşitleri arasında sunduğu avantaj ve düşük şartlar ile öne çıkan bu program için, ABD’deki bir işverenin sizi işe almak üzere sponsor olması gerekir. Programa profesyonel, vasıflı ve vasıfsız çalışanlar başvurabilir.

EB3 vizesinde dikkat etmeniz gereken en önemli hususlar, temel seviyede de olsa İngilizce bilmeniz ve size işe almak isteyen bir işvereninizin olmasıdır.

Daha fazla bilgi için: EB3 Vize Programı Hakkında Her Şey

Amerika Göçmen Olmayan Sponsorlu Vizeler Nelerdir?

Amerika’da yaşamak ve çalışmak için başvuru yapmak istiyorsanız öncelikle beklenti ve niteliklerinizi doğru belirlemeniz gerekir. Amerika geçici göçmenlik vize türleri arasında sponsorlu çalışma vizeleri size bir kaç aydan bir kaç yıla kadar bir zaman diliminde çalışma imkanı sağlayabilir.

Eğer Amerika’da yaşamayı istiyor ancak sonrasında kendi ülkenize dönmeyi veya başka bir ülkeye seyahat etmeyi planlıyorsanız, göçmen olmayan sponsorlu vizelerden birini tercih etmeniz doğru olacaktır.

Bu vize türleri, kişinin iş ve eğitim tecrübesine, mesleğine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle size en uygun vizeyi seçmeniz, başvurunuzun onaylanma şansını artıracaktır.

Göçmen olmayan sponsorlu vizelerden sıklıkla tercih edilen bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

H1B Çalışma Vizesi

amerika h1b çalışma vizesi

H1B çalışma vizesi, Amerika’da çalışmak isteyen, yükseköğrenim eğitimi almış kişiler içindir. Bu vizeye başvurmak için uzmanlık gerektiren alanların bazıları öğretmenlik, mimarlık, mühendislik, doktorluk ve hemşirelik mesleklerini içerir. 

H1B vizesiyle, Amerika’da 3 yıl boyunca sponsorunuz için çalışabilir, ülkede kalış süreniz bitmeye yaklaştığında tekrar başvurarak vizenizi 3 yıl daha uzatabilirsiniz. 

Sponsorunuzun ABD Çalışma Bakanlığından PERM başvurusu yapması gereken H1B çalışma vizesinde kendi alanınızda bulunduğunuz eyaletteki asgari ücreti veya daha fazlasını kazanmanız gerekmektedir. Ayrıca eğitim gördüğünüz alanda bir meslekte istihdam ediliyor olmalısınız. 

H2A Mevsimlik Tarım Çalışanı Vizesi

amerika'da tarım işçisi olmak

H2A vizesine, tarım işçisi olarak Amerika’da çalışmak isteyen kişiler başvurabilir. Geçici göçmenlik statüsüyle tarım sektöründe çalışabileceğiniz bu vize, kısa dönemlidir ve mevsimsel ihtiyaçlara göre alımlar yapılır.

H2A vizesi için gerekli şart, bir işveren bulmanız, işvereninizin bu mesleği Amerika’da yapacak yeterli çalışan bulamadığı ve sizin, diğer çalışanların işini ve gelirini etkilemeyeceğinizi kanıtlamasıdır. Bunların kanıtlanması adına geçici işgücü sertifikası alınması gerekir.

H2A mevsimlik tarım işçisi olarak geçici yabancı istihdam sertifikası üzerinde verilen süre boyunca Amerika’da bulunabilirsiniz. Süre uzatımları her biri 1 yıl olmak üzere maksimum 3 yıl ile sınırlandırılmıştır.

I Medya Vizesi

amerika basın vizesi

I medya vizesi, medya sektöründe çalışan kişilerin başvurabileceği bir vize türüdür. Amerika’da basın, radyo, film sektörlerinde çalışmak isteyen kişiler, I medya vizesine başvurabilir. Geçici göçmen statüsünde çalışacak olan medya çalışanları, Amerika’ya haber, bilgi, basının dahil olması gereken istihdamlar türünde sebeplerle gitmelidir.

I medya vizesinin süresi genellikle Amerika’da yapılacak işin süresine göre verilir. Vize süresi sonlandığında, tekrar başvuru yapılarak bir yıllık uzatmalar alınabilmektedir. Ancak vize süresini uzatmak için Amerika’ya geliş sebebiniz olan faaliyetin devam ettiğini kanıtlamalısınız.

O1 Olağanüstü Yetenek Vizesi

amerika yetenek vizesi

O1 vizesi bilim, sanat, eğitim, işletme, atletizm ve spor dallarında yetenekli olan kişiler için hazırlanmış bir vize türüdür. O1 vizesine başvurmak isteyen kişilerin, ulusal ve/veya uluslararası çapta kendi alanında olağanüstü yetenek sergilemiş olması gerekir.

Ayrıca, O2 vizesi de O1 vizesi sahiplerinin yardımcı personelleri için hazırlanmış bir vize seçeneğidir. O1 vizesi ilk elde edişte 3 yıla kadar süreyle verilir ve gerekli görülürse 1 yıllık uzatmalar yapılabilir.

O1 vizesinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi, yetenek ve beceri gerektiren bir vize türü olduğu için diğer vizelere kıyasla şartlarının zorlu olmasıdır.

L1A Şirket İçi Yönetici Transfer Vizesi

amerika şirket içi yönetici transfer vizesi

L1A şirket içi yönetici transfer vizesi, uluslararası bir şirket yöneticisinin Amerika’ya transfer edilmesinde kullanılan vize türüdür. Bu vizeye, kendi ülkesi ile Amerika’daki kuruluş arasında bağ bulunan şirketin yönetici ve müdür gibi üst düzey çalışanları başvurabilir. 

L1A vizesi süresi, sponsorun belirlediği süreye bağlı olarak, ilk elde edilişte genelde 3 yılı kapsar ve 2 yıllık uzatmalarla 7 yıla kadar alınabilir.

L1A vizesinden yararlanmak isteyen kişiler, bir işletmede müdür veya yönetici gibi pozisyonlarda, en az bir yıldır çalışıyor olmalıdır. Ayrıca vizeye başvuran kişi, L1A vizesi aldıktan sonra da Amerika’da da müdür veya yönetici olarak çalışmalıdır.

Amerika’da faaliyete başlamak isteyen şirketler L1A vizesi ile yöneticilerini göndererek, yeni şubelerini kurmak ya da işlerini büyütmek için de bu Amerika vize türünü kullanabilir.

L1B Şirket İçi Uzman Transfer Vizesi

amerika şirket uzman transfer vizesi

L1B şirket içi uzman transfer vizesi, L1A vizesine benzer olarak, uluslararası bir şirkette çalışan kişinin Amerika’ya transfer edilerek orada görev alabilmesi için kullanılır. Ancak L1B vizesinde aranan şart, uzmanlık bilgisidir. Yani kişinin çalıştığı alanda uzman olması gereklidir.

L1B vizesi başta 3 yıl olarak verilir, ikişer yıl uzatmalarla süre 5 yıla kadar uzatılabilmektedir.

R1 Din Görevlisi Vizesi

R1 din görevlisi vizesi, Amerika’ya giderek dini bir kuruluşta görev alacak çalışanlar içindir. Kar amacı gütmeyen bir kuruluşta çalışacak din insanının kendi ülkesinde dini bir mezhebde veya dini bir gruba bağlı kuruluşta çalışıyor olması gereklidir.

R1 vizesi, genellikle 2 yıl için verilirken, bu süre 5 yıla kadar uzatılabilir.

EB-3 Vizesinin Diğer Sponsorlu Vizelere göre Farkları Nelerdir?

EB3 Green Card, H1B, L1, R1 ve benzeri geçici göçmen türünde sponsorluk gerektiren vizelere kıyasla, daimi olarak Amerika’da yaşamanızı sağlar. 

EB3 vizesi bir Green Card programı olduğu için, Amerika’ya gittiğinizde daimi olarak oturum ve çalışma iznine sahip olursunuz. Diğer vize türlerinde ise, sadece size belirlenen süre kadar Amerika’da yaşayarak çalışabilirsiniz.

H1B vizesi, L1 vizeleri gibi geçici göçmen vizelerine başvuruda bulunan kişinin, Amerika’dan ayrılacağını vize yetkililerine kanıtlaması beklenir. Vize sahiplerinin, Amerika’da vize süresini ihlal etmemeleri, Amerika’da kalış süresi bittikten sonra ülkeyi terk etmeleri beklenir. Hatta J1 vizesi gibi bazı Amerika vize türlerinde, kendi ülkenize döndükten sonra 2 yıl boyunca orada kalmanız da şart koşulmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Work and Travel Sonrası Amerika’da Nasıl Kalınabilir?

Diğer sponsorlu vize türlerinin avantajı olarak ele alınabilecek konuların başında ise işlem sürelerinden bahsedilebilir. 

EB3 ile Amerika’ya gitmek başvuruya göre değişmekle birlikte 2 yıl kadar bir zaman sürebilir. Öte yandan göçmen olmayan vize türlerinin bazılarında bu süre çok daha azdır.

EB-3 Vizesinin Diğer Sponsorlu Vizelere göre Avantajları Nelerdir?

EB3 vizesinin diğer sponsorlu vizelere göre avantajları şunlardır:

  • Sponsorunuzla 1 yıl çalıştıktan sonra istediğiniz eyalete ve şehre taşınabilir, farklı şirketlerde çalışabilirsiniz.
  • Amerika’da yaşarken Amerikan vatandaşlarıyla hemen hemen aynı haklara sahip olursunuz. Ayrıca 5 yıl boyunca Amerika’da yaşadıktan sonra Amerikan vatandaşlığına başvuru hakkı elde edersiniz.
  • Eşiniz ve 21 yaşının altındaki bekar çocuklarınız da Amerika’da yaşayabilir, Green Card alma şansı elde edebilirler. Bunun yanı sıra uygunluklarına göre çalışma ve eğitim görme hakkına da sahip olabilirler.
  • Vize sürenizin dolması söz konusu değildir. Böylelikle Amerika’da temel bir yaşama başlayabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız:

EB3Vize ile Amerika’da İş Garantili Green Card

Her yıl on bin kadar kişinin Green Card elde ettiği EB3 niteliksiz çalışan programı sayesinde siz de Amerika’da işiniz hazır olarak yeni bir hayata başlayabilirsiniz. Amerikalı işverenler ile sizin aranızda anlaşma sağlamak ve süreçte size yardımcı olmak üzere hizmete hazırız.

subscribe pattern
subscribe pattern

EB-3 Vizesiyle Amerika’da Yeni bir Yaşama Hazır mısınız?

Şimdi kayıt olarak uygunluğunuzu test edin!

EB-3 Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

EB3 Vizesi Neye Yarar?

EB3 Green Card programı size Amerika’da daimi ikamet ve çalışma garantisi sunan göçmen vizesidir. EB3 vizesi Amerika Birleşik Devletleri’nde kalıcı olarak yaşamak isteyen kişilerin tercih etmesi gereken bir programdır. 

EB3 Vizesine Kimler Başvurabilir?

EB3 vizesine başvurmak için bir işverenin sponsorluğuna ihtiyacınız vardır. Temel bir İngilizce yeterliliğinin gerektirdiği programda 10 bin kişilik bir kota herhangi bir eğitim ya da iş deneyimi aranmayan işler için ayrılmıştır.

EB3 Vizesini Almak Ne Kadar Sürer?

EB3 vizesi almak genellikle 1 ile 3 yıl arası sürer. Sürenin değişiminde sizin durumunuz ve aylara göre USCIS’in yoğunluğu etkili olmaktadır.

EB3 Vizesi ile Ailem de Amerika’ya Gelebilir mi?

Evet, EB3 vizesi ile eşiniz ve 21 yaşına kadar bekar çocuklarınız Amerika’ya gelerek yaşayabilir, şartları uygunsa eğitim görebilir ve çalışabilir.

EB3 Vizesi için İngilizce Şart mı?

EB3 vizesi almak için özellikle resmi bir İngilizce sınavına girmeniz gerekmemektedir ancak sponsor işveren ile anlaşmak ve Amerika’da yaşamaya devam edebilmek için temel seviyede de olsa İngilizce bilmeniz gerekir.

EB3 Vizesiyle Hangi Pozisyonlara Başvurulur?

EB3 vizesi kendi içinde 3 alt kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar arasında diğer çalışanlar ya da niteliksiz işçiler olarak ayrılan kontenjan için fast-food restoran çalışanı ya da garsonluk gibi meslekler üzerinde alım yapılmaktadır.

EB3 Vizesi ile Green Card Alınır mı?

Evet, EB3 vizesi aslında bir Green Card programıdır. Bu sayede Amerika’ya giderek, vize sürenizin dolmasını dert etmeden yaşayabilir, çalışabilirsiniz.

EB3 Vizesi Mülakatı Nasıldır?

Vize başvurusu yaptıktan sonra, genellikle sürecin son aşaması olan mülakat oldukça önemlidir. Görüşmeye gerekli belgelerinizle, zamanında katılmanız, iyi bir izlenim bırakmanız gerekir. Başvurunuzun doğru ve eksiksiz yapılması durumunda süreç sorunsuz geçecektir.